Nieuws

5 tips voor zelf bouwen op een vrije kavel

Kunnen wij zelf een huis bouwen op een vrije kavel? Misschien houdt deze vraag u al even bezig. Kiest u voor zelf bouwen op een vrije kavel, dan krijgt u letterlijk de ruimte om uw eigen woonwensen en identiteit vorm te geven. Maar wat komt er nu kijken bij zo’n traject? Welke locatie past bij mij, heb ik een architect nodig, welke aannemer bouwt voor particulieren en wat voor vergunningen moet ik op welk tijdstip aanvragen? Dit is slechts een greep van de vragen die u zichzelf kunt stellen als u besluit zelf te gaan bouwen op een vrije kavel. In deze blog geven wij u daarom 5 tips om de gedachten te ordenen.
Tip 1: inventariseer uw woonwensen: maak een stappenplan
Om precies te weten wat u belangrijk vindt in uw nieuwe huis, is het goed om uw woonwensen en alle gewenste functies vooraf in kaart te brengen. Hoeveel kamers heeft u nodig, wilt u een woonkeuken, openslaande deuren of gaat u aan huis werken en heeft u een aparte werkkamer nodig? Een slaapkamer op de begane grond, een speelkamer of TV hoek? Wilt u duurzaam bouwen en hoe moet de tuin eruit gaan zien? Ook is het goed om van te voren vast te stellen wat u zelf doet en wat u wilt uitbesteden. Door vooraf een gericht stappenplan te maken, houdt u later in het proces makkelijker overzicht.
Tip 2: denk goed na over uw vrije kavel keuze
Uiteraard start het hele proces met het vinden van de juiste kavel. Heeft u al een idee in welk deel van Vathorst u wilt gaan wonen en heeft u daar al een geschikte kavel op het oog? Denk dan ook nu weer aan de geformuleerde woonwensen, passen die op de kavel van uw keuze? Sommige woonwensen vereisen een bepaalde kavelmaat of ligging. Wilt u vrijstaand bouwen of een tweekapper? Wilt u een garage, een grote voortuin? De kavel moet er geschikt voor zijn, dat moet u zich realiseren.
Tip 3: maak de keuze: individueel ontwerp of standaard woning
Bepaal of u een nieuwbouw projectwoning wilt of dat u juist kiest voor maatwerk. Bij een individueel ontwerp bepaalt u met uw architect hoe uw woning eruit komt te zien. Ook is het mogelijk om een standaardwoning (‘cataloguswoning’) te kiezen of aan uw wensen te laten aanpassen. In deze woningen worden veel standaardelementen en -onderdelen verwerkt. Het is niet op elke kavel toegestaan om een cataloguswoning te laten bouwen!
Tip 4: vergunningen bij zelf bouwen op een vrije kavel
Als u een eigen huis gaat bouwen dan heeft u voor een aantal zaken een vergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente. Uiteraard heeft u een omgevingsvergunning nodig, maar ook worden er eisen gesteld aan het uiterlijk van de woning. De beeldkwaliteit is veelal gekoppeld aan een bepaalde locatie in Vathorst. De gemeente toetst het ingeleverde voorlopige ontwerp aan de gestelde beeldkwaliteitseisen.
Tip 5: breng de kosten in kaart
Het is slim om vooraf een budget vast te stellen. Een groot gedeelte van de kosten kan vooraf al in kaart worden gebracht zoals de kosten voor de leges (vergunningen), aankoopprijs van de grond, kosten voor adviseurs en architecten, kosten voor de bouw en de aansluiting voor gas, licht, water en riolering. Daarbij komen dan nog de overige bouwkosten en kosten voor de inrichting en de aanleg van uw tuin.
Wilt u zelf bouwen op een vrije kavel?
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst heeft de belangrijkste punten voor zelf bouwen op een vrije kavel inzichtelijk gemaakt. Wilt u alles weten over zelf bouwen op een vrije kavel? Bekijk dan hier het filmpje met nog meer tips. Wilt u meer weten over vrije kavels in Vathorst? Kijk voor een compleet kaveloverzicht op www.vrijekavelsvathorst.nl