Nieuws

Bevlogen Bewoners kleuren Vathorst | Deel 1

Sociale verbondenheid als resultaat van bewonersinitiatieven

In 2002 werd de eerste woning in Amersfoorts nieuwste wijk Vathorst opgeleverd. Inmiddels zijn zo’n 7.600 woningen nieuw gebouwd en wonen er ruim 24.000 mensen. Hoe ervaren zij de wijk? In een serie van drie blogs vertellen enthousiaste ‘bevlogen bewoners’ over het creëren van sociale verbondenheid. In deze bijdrage aandacht voor Tom van der Weide, Daphne Bartels en Yuri Cohen.
Online wijkzender versterkt sociale samenhang
Vanaf december 2012 heeft Vathorst een eigen online wijkzender Vathorst TV. Via het YouTubekanaal worden bijna dagelijks filmpjes geüpload die evenementen in de wijk verslaan, actualiteiten aankondigen of betrokken Vathorsters aan het woord laten. Tom van der Weide is een enthousiaste jonge vrijwilliger bij Vathorst TV. Zijn doel is om via digitale kanalen de sociale samenhang in de wijk te versterken: ‘Vathorst TV is televisie voor en door bewoners van de wijk.’ Inmiddels heeft Tom samen met vrijwilligers en buurtbewoners meer dan 1000 video’s over de wijk gemaakt.

Horecaonderneming als pleisterplaats voor de wijk
Het thema ‘Een wereld van verschil’ is bij de start vastgelegd in de Ontwikkelingsvisie Vathorst (1998). Het uitgangspunt was en is om van Vathorst een stadsdeel te maken met een eigen identiteit op basis van verscheidenheid. Een bevlogen bewoner die actief bijdraagt aan dit uitgangspunt is Daphne Bartels, een ervaren horecaondernemer met ‘een hart voor Vathorst.’ Regelmatig werkt ze samen met verschillende organisaties en bewoners om een ’thuisgevoel’ te creëren. Haar restaurant ‘Bij Daphne in de Kas’ is een pleisterplaats voor de wijk.

Wonen, werken en leren gaan in Vathorst hand in hand
De aanwezigheid van verschillende bedrijven en circa 6.000 ZZP’ers maakt Vathorst tot een wijk waar wonen, werken en leren hand in hand gaan. Bevlogen bewoner Yuri Cohen begeleidt met zijn leer-werkbedrijf ‘Land in Zicht’ deelnemers met een afstand tot school en/of de arbeidsmarkt. Met zijn bedrijf is Yuri onder andere verantwoordelijk voor groenonderhoud bij bedrijven en particulieren in Vathorst. ‘Mensen met bijvoorbeeld autisme, een beperking, maar ook vrijwilligers en mensen met een burn out kunnen hier op een laagdrempelige manier aan de slag.’

Meer Bevlogen Bewoners?
Ben je benieuwd naar de verhalen van andere bevlogen bewoners? Bekijk de volledige videoserie op het Youtubekanaal van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst.