Nieuws

Bevlogen Bewoners kleuren Vathorst | Deel 2

Sociale verbondenheid als resultaat van bewonersinitiatieven

In 2002 werd de eerste woning in Amersfoorts nieuwste wijk Vathorst opgeleverd. Inmiddels staan er 7.600 woningen en wonen er ruim 24.000 mensen. Hoe ervaren zij de wijk? In een serie van drie blogs vertellen enthousiaste ‘bevlogen bewoners’ over sociale verbondenheid. In deel twee aandacht voor bewoners Michiel van Rennes,  Twan van Valkengoed en Hans van Keeken.
Een veilige plek voor kinderen
Samen ervoor zorgen dat iedere bewoner, ongeachte leeftijd en talenten, mee kan doen, met ondersteuning waar dat nodig is. Een plek waar kinderen samen kunnen opgroeien, dat was het doel van Michiel van Rennes, vader en al 10 jaar enthousiaste bewoner in Vathorst. Twee van zijn kinderen hebben een ‘etiket’ gekregen en dat was voor hem de aanleiding om in 2009 ‘Kinderbelevingscentrum Bzzzonder‘ op te richten. Een veilige plek in de omgeving waar kinderen zichzelf kunnen zijn en waar wordt gekeken naar hun talenten, en niet wat ze niet kunnen. Inmiddels heeft Bzzzonder twee locaties in de wijk.

Speelplekken voor verschillende leeftijden
In Vathorst zijn 90 speelplekken voor kinderen in alle leeftijdsgroepen te vinden. Elk deelgebied in Vathorst heeft bovendien zijn eigen, groene park. Daarnaast is er een heel groot skatepark gerealiseerd. Twan van Valkengoed is vrijwilliger bij Skatepark Vathorst, een park van 4.000 m² waar hij skatelessen verzorgt en verschillende jongerenevenementen organiseert. Begin 2015 is Twan voor zijn inzet onderscheiden door de burgemeester.

Een groene ontmoetingsplek voor bewoners
Een veelzijdig en warm ‘nest’ creëren, waar rekening wordt gehouden met de natuur en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat is het doel van Hans van Keeken, de initiatiefnemer van Tuinpark Laakzijde. Het park is een groene ontmoetingsplek, waar bewoners van Vathorst in alle rust bezig kunnen zijn met hun eigen moestuin. Daarnaast is er ruimte voor natuurontwikkeling, is er een kruidenrand en een natuurspeelplaats. Op dit moment is er plaats voor 100 grote en kleine tuinen, gelegen op een tijdelijk complex van circa 6000 m².

Meer Bevlogen Bewoners?
Ben je benieuwd naar de verhalen van andere bevlogen bewoners? Bekijk de volledige videoserie op het Youtubekanaal van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst.