Nieuws

Bouw je ideale woning op een vrije kavel aan het water

Stel je woont al een aantal jaren met plezier in dezelfde woning, maar toch kriebelt het. Je hebt je voorgenomen alleen maar te verhuizen als er écht iets leuks voorbij komt. Maar niets dat je tegenkomt voldoet aan al je verwachtingen. Als deze woning niet bestaat, dan bouw je hem toch gewoon zelf? In de Laakse Tuinen in Vathorst kan dat.
En dat is precies wat Onno (39) en Esther van Dort (37) bedachten. Ze kochten kavel 24 in Tuin 10 met de achtertuin grenzend aan de Binnenlaak. Samen met hun kinderen Max (10) en Tess (7) gaan ze het avontuur aan om een nieuw huis te bouwen. Ze nemen je mee in hun denken en doen als het gaat om het realiseren van hun eigen ideale woning.

Vathorst en directe omgeving als zoekgebied

Onno en Esther woonden al tien jaar op de Muidenkade tegenover het Kaipark. Daarvoor woonden ze ook al drie jaar in de wijk. Esther was eigenlijk de enige die ook wel buiten Amersfoort naar huizen keek. De kinderen gaven aan heel graag op hun eigen school te blijven en ook Onno wilde liever niet weg. Dus Vathorst en directe omgeving werd hun zoekgebied. Ze hielden Funda in de gaten en zijn een paar keer gaan kijken naar boerderijtjes in Nijkerkerveen. “Het leek ons geweldig om een oude boerderij te kopen en die helemaal te verbouwen. Maar we vonden niet waarnaar we op zoek waren.”

Keuze voor Laakse Tuinen

Wat het enthousiaste stel aanspreekt in Laakse Tunen is dat de wijk in een ruimer jasje wordt gestoken. Het moet de sfeer gaan ademen van de ruim opgezette wijken van de jaren 30. Dit wordt onder andere bereikt door de grotere voor- en achtertuinen en het doortrekken van de Binnenlaak en graven van de Kleine Eem. “We genieten nu ook van de grachten en hebben een sloep voor de deur liggen. Straks kunnen we vanuit de tuin in ons bootje stappen en via de Binnenlaak wegvaren. De tuinen in allerlei vormen en maten spelen een belangrijke rol in de opzet van Laakse tuinen.. En niet te vergeten; Laakse Tuinen gaat aan het langgerekte westelijk park grenzen. We hebben nu ook een park voor de deur en het is fijn dat we straks weer de mogelijkheid hebben om daarvan te genieten.”

Zelf bouwen in Laakse Tuinen

Onno werkt als timmerman bij een bouwonderneming en heeft in de twintig jaar dat hij timmerman is veel woningen gebouwd. Dit project wordt het ‘bouwen’ van hun eigen woning. En dat is natuurlijk wel erg leuk. “Wij willen graag een huis realiseren dat helemaal bij ons past, waarin alle details kloppen. Bij een projectwoning kan dat best nog wel eens lastig zijn. Bij zelf bouwen is het toch iets makkelijker om al die wensen en eisen direct te realiseren.” Ze hebben gekeken naar de mogelijkheden om helemaal zelf te bouwen, maar dat bleek toch te ingewikkeld. Daarom schakelen ze een aannemer in voor het grotere werk. Kleinere klussen zal Onno zelf uitvoeren.

Een voorgeschreven beeldkwaliteit met strakke eisen

“Het beeldkwaliteitsplan heeft strakke eisen, maar dat wisten wij voor we hieraan begonnen.” Ouders en vrienden hebben gebouwd op een kavel in Waterdorp dus ze wisten wel een beetje wat ze kunnen verwachten. “Toch hebben we binnen die eisen voldoende ruimte om iets neer te zetten naar onze smaak.”

De lastige kant van zelf bouwen

Onno geeft aan de toch wel strakke beeldkwaliteitseisen en dat je dus niet helemaal vrij bent in wat je kunt bouwen, lastig te vinden. “Wij hadden bijvoorbeeld in ons eerste ontwerp een puntdak dat doorliep van hoofdgebouw naar bijgebouw. Dit paste erg mooi in het ontwerp. Maar dat werd afgewezen, omdat we op die manier de maximale hoogte van het bijgebouw overschreden met bijna een meter. Gevolg was dat het dak volledig aangepast moest worden, wat wel heel bepalend was voor het ontwerp.” Toch voelen ze dat er wel voldoende bewegingsruimte is om iets moois neer te zetten. En ze beseffen ook dat de eisen voor dit beeldkwaliteitsplan voor het volledige straatbeeld natuurlijk positief is.

Planning en voortgang

In een ideale situatie kan er september 2019 worden gestart met bouwen. Dit is de maand dat de grond bouwrijp opgeleverd wordt. Maar zoals gezegd wachten zij nog op akkoord op het VO en moeten ze daarna nog door voor het akkoord op het definitief ontwerp (DO). Pas daarna kunnen Onno en Esther de omgevingsvergunning aanvragen. Er zijn dus nog wat stappen te doorlopen. “En mocht het later worden dan september is het ook geen probleem. Op dit moment hebben we ons huis in de stille verkoop. Pas als we daadwerkelijk starten met bouwen zullen we ons huidige huis, indien nog niet verkocht, op Funda zetten.”

Op de hoogte blijven?

Ook je eigen huis bouwen op een mooi gelegen kavel aan het water? Schrijf je in voor de Vrije Kavels nieuwsbrief en ontvang als eerste het nieuws over vrije kavels. De vrije kavels nieuwsbrief wordt gemiddeld één keer per maand verstuurd.