Nieuws

Bouwen op een Vrije Kavel in Vathorst: moet ik een architect inschakelen?

‘Ik wil graag bouwen op een vrije kavel in Vathorst, ben ik dan verplicht om een architect in te schakelen?’ Het is een vraag die veel potentiële kavelkopers stellen. Logisch, want voor je een vrije kavel koopt, wil je graag weten waar je aan toe bent. Of je een architect wil inschakelen, is volledig afhankelijk van jouw specifieke woonwensen. In Vathorst heb je namelijk niet alleen de mogelijkheid om samen te werken met een architect, maar ook om binnen een bestaand ontwerp je woonwensen te integreren en om te kiezen voor een standaardwoning. Wat houden deze drie keuzemogelijkheden in?
Als koper van een kavel heb je veel vrijheid als het gaat om de invulling van jouw woonwensen. OBV stelt wel een aantal officiële regels waarmee je rekening moet houden: het bouwvolume ligt vast, het huis moet volgens de bouwregels worden gebouwd en in het kavelpaspoort staan eisen die betrekking hebben op ontwerp, duurzaamheid en te gebruiken bouwmaterialen. Het biedt ook houvast aan andere kavelkopers. Op deze manier worden verschillende woningen gebouwd in een buurt met een samenhangende uitstraling en sfeer.
1. Samenwerken met een architect
Wil je van begin af aan actief betrokken zijn bij het ontwerp van jouw nieuwe woning, dan is ondersteuning van een professionele architect onontbeerlijk. Deze neemt jou als kavelkoper bij de hand en begeleidt je tijdens het ontwerpproces. De architect vertaalt jouw woonwensen in een uniek ontwerp. Ook zorgt de architect ervoor dat vergunningprocedures soepel verlopen. Volgens Marc van Driest, de architect die betrokken was bij de start van VRIJ in een RIJ, is een goede architect er één die ‘zorgvuldig het budget van zijn klant bewaakt.’

2. Binnen een bestaand ontwerp je woonwens invullen
In Vathorst zijn verschillende projecten gerealiseerd waar kavelkopers kunnen kiezen uit verschillende typen woningen. Zo bestaat het plan De Diamant uit 32 vrije kavels waarop 11 typen vrijstaande woningen kunnen worden gebouwd. Het project biedt de vrijheid van een vrije kavel in combinatie met een keuzepallet aan woningtypen. Voor kavelkopers die eenvoudig en snel beslissingen willen nemen en graag het overzicht willen houden, is De Diamant een ideaal woningproject. Zo ook voor bewoonster Marjolein Dijkman en haar man Timon.

3. Een standaardwoning kopen
Ook is het mogelijk om een standaardwoning, ook wel bekend als een ‘cataloguswoning’, uit te kiezen. In standaardwoningen worden veel standaardelementen en -onderdelen verwerkt, zoals de zes door Brummelhuis ontworpen woningen in Hof Ermerveen. Soms is het ook in deze variant mogelijk op onderdelen keuzes te maken. Let op: het is niet op elke kavel toegestaan om een cataloguswoning te laten bouwen.
Welke optie je als kavelkoper ook kiest, zorg er altijd voor dat je fasegewijs aan de slag gaat. Het bouwen op een vrije kavel kent namelijk verschillende fases. Wil je meer informatie of heb je vragen over het bouwen op een vrije kavel in Vathorst? Neem dan contact met ons op via ons digitaal contactformulier of telefonisch via 033-4511010. Tip: neem even de tijd om de onderstaande korte video te bekijken! De brochure met verkoopinformatie kun je hier bekijken.