Nieuws

Bouwen op een vrije kavel; waar te beginnen?

Tijdens de zomervakantie heb je een mooi en belangrijk besluit genomen; je gaat een woning bouwen op een vrije kavel. Natuurlijk wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn en waar je moet beginnen om je besluit uit te gaan voeren. In deze blog daarom drie tips voor potentiële kavelkopers.

Tip 1: Neem belemmeringen weg

De eerste en misschien wel belangrijkste stap is om persoonlijke belemmeringen in kaart te brengen en weg te nemen. Veel mensen dromen over zelf bouwen op een vrije kavel, maar ondernemen geen actie om die droom concreet vorm te geven. Uit literatuur en onderzoek blijkt dat veel mensen verwachten dat het bouwen op een vrije kavel veel kosten met zich mee brengt. Ook locatie en regelgeving rondom bouwen en te verwachten keuzestress zijn veel genoemde belemmeringsfactoren. Gelden deze belemmeringsfactoren ook voor jou, dan is dat dus helemaal niet vreemd. Maar veel kavelkopers gingen je namelijk voor! Zij kunnen je helpen. Een mooi voorbeeld daarvan, is te zien in de onderstaande video.

Tip 2: Ga in gesprek met experts en andere kavelkopers

Heb je een groot deel van de belemmeringen kunnen wegnemen? Ga dan in gesprek met experts en andere kavelkopers. Door te praten met ervaringsdeskundigen wordt het eenvoudiger om verwachtingen in kaart te brengen. Een architect kan bijvoorbeeld meer vertellen over ontwerpmogelijkheden en het verloop van de vergunningsprocedure. Mensen die al een woning op een vrije kavel hebben gebouwd, kunnen hun persoonlijke ervaringen delen. Over contacten met aannemers en over de verschillende keuzes die zij hebben gemaakt met betrekking tot de indeling van en functies in hun woning.

Tip 3: Inventariseer woonwensen en maak een moodboard

Gesproken met een aantal ervaringsdeskundigen? Dan heb je waarschijnlijk al een beter idee wat je kunt verwachten bij het bouwen op een vrije kavel. Een volgende stap is om in kaart te brengen wat je belangrijk vindt in je nieuwe woning. Hoeveel kamers zijn er nodig? Welke functies moeten deze kamers hebben (werkkamer, kinderkamer, slaapkamer)? Wil je energieneutraal wonen? Vergeet daarbij ook de oriëntatie op de tuin niet, enzovoort. Bij het stellen van deze vragen kunnen beelden helpen. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest naar beelden van woningen die je mooi vindt en stel je eigen moodboard samen.

Bouwen op een vrije kavel? Laat je goed informeren!

Denk je er serieus over om in de nabije toekomst een kavel te kopen en een eigen woning te bouwen? Laat je altijd goed informeren! Schrijf je bijvoorbeeld in voor onze nieuwsbrief Vrije Kavels en volg ons op social media. Heb je een specifieke vraag? Mail deze dan naar vrijekavels@vathorst.com of kijk op vrijekavelsvathorst.nl