Nieuws

Bouwen op een vrije kavel; samenwerken met een architect

Onlangs eigenaar geworden van of op zoek naar een vrije kavel? Dan is de kans groot dat je hebt nagedacht over het inschakelen van een architect. Kopers van een kavel in Vathorst hebben de mogelijkheid om samen te werken met een architect, maar ook om een al bestaand ontwerp te moduleren naar de gevraagde beeldkwaliteit. In deze blog vertellen we waarom je een architect zou kunnen inschakelen, hoe je in contact komt en welke stappen het ontwerpproces bevat.

‘Waarom zou ik een architect inschakelen?’

Zelf een woning bouwen doe je niet iedere dag. Voor veel kavelkopers is het de eerste keer in hun leven dat ze hun nieuwe huis zelf bouwen. Vaak hebben ze, niet geheel onlogisch, weinig ervaring met alle facetten die bij het bouwen op een vrije kavel komen kijken. Een architect neemt de kavelkoper bij de hand en begeleidt het proces van begin tot eind. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Daarnaast is het zo dat de architect jou als opdrachtgever kan bijstaan op creatief niveau met het ontwerp volgens gevraagde beeldkwaliteit op de specifieke locatie, duurzame mogelijkheden en innovatieve oplossingen. ‘’Een architect zorgt er onder andere voor dat de bouwer de juiste keuzes maakt en fungeert als waakhond voor het plan dat is opgesteld’, vertelt Marc van Driest, de architect die betrokken was bij de inspiratie voor VRIJ in een RIJ, in de onderstaande video.

‘Welke stappen doorloop ik in het ontwerpproces?’

Voorlopig ontwerp

Het ontwerpproces start met het voorlopig ontwerp. Dit is een eerste vertaling van alle wooneisen en -wensen. Er is oog voor de verschillende ruimtes in de nieuwe woning, die meer vorm krijgt aan de hand van (digitale) simulaties of, zoals te zien is in de bovenstaande video, aan de hand van een maquette.
Zodra het voorlopig ontwerp (VO)  is goedgekeurd volgt de technische uitwerking van de woning waaruit een definitief ontwerp volgt (DO). Deze uitwerking resulteert in een aantal gedetailleerde tekeningen dat past binnen de beeldkwaliteitseisen en het bestemmingsplan.

Definitief ontwerp

Het ontwerp is definitief wanneer dit is voorzien van detailtekeningen, een uitgebreide technische omschrijving van de te bouwen woning en informatie over onder andere de kleur en afwerkstaten. Zo weet de aannemer precies wat hij moet bouwen. De architect zal op zijn beurt het ontwerpproces voor je begeleiden en coördineren. Dat betekent niet dat je geen inspraak hebt, integendeel, je kunt als particuliere opdrachtgever bijna helemaal zelf bepalen hoe je woning eruit komt te zien. Kavelkoper Arjan Haverkamp weet daar alles van, zoals te zien in de onderstaande video.

‘Hoe kom ik in contact met een goede architect?’

Bouwen op een vrije kavel is een intensief en vooral persoonlijk proces. Daarom is het van belang dat het klikt tussen jou en de architect. Er zijn tal van gerenommeerde architecten te vinden. Neem rustig de tijd om te oriënteren en te praten met verschillende bureaus. Luistert het bureau aandachtig naar jouw wensen en eisen? Neemt de architect de tijd om al je vragen te beantwoorden? Wordt een duidelijk kostenplaatje gepresenteerd? Door gesprekken met verschillende bureaus te voeren kom je er snel genoeg achter welke architect jouw ideale woonwens  in vervulling kan laten gaan.

Meer weten over bouwen op een vrije kavel in Vathorst?

Doe inspiratie op dankzij onze moodboards op Pinterest, bekijk de video’s van kavelkopers op ons YouTube-kanaal en vergeet niet om je in te schrijven voor de Vrije Kavel-nieuwsbrief!