Ook in Vathorst al jaren veel aandacht voor duurzame woningbouw
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Beknopt geformuleerd: bij duurzaam bouwen wordt er rekening gehouden met de effecten daarvan op het milieu. Daarnaast moet er aandacht zijn voor het gebruik van het gebouw, nadat het bouwproces is voltooid. Denk hierbij aan de mate van energieverbruik en de bijbehorende CO²-uitstoot. Duurzame woningen verbruiken weinig energie, de bouwmaterialen gaan langer mee en zijn op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Achter duurzaam bouwen schuilen interessante projecten van enthousiaste mensen. Ook in Vathorst.
De Groene Hagen: kavelwoningen met een duurzame uitstraling
Een duurzaam kavelproject in Vathorst is ‘De Groene Hagen’, gelegen in het Fonteyn Park in het zuidwestelijke deel van De Bron. De 6 kavels in dit project gingen eind 2014 in de verkoop. Voorwaarden voor de kopers: bouw een woning met aandacht voor het milieu en een duurzaam karakter. Zo was de realisatie van een ‘warmte-koude opslag’ een belangrijke voorwaarde. Naast de voorwaarden kregen kopers de ruimte om hun eigen, duurzame invulling te geven. Dit heeft geresulteerd in zes woningen met elk een eigen karakter. Zo koos de een voor een groen levend dak met zonnepanelen en de ander voor het hergebruiken van diverse soorten bouwmaterialen en een uniek wateropvangsysteem. De Groene Hagen is een goed voorbeeldproject als het gaat om duurzaamheid, maar ook op andere plekken in Vathorst zijn kavelkopers vrij om duurzaam te bouwen.
Duurzaam bouwen: wat levert het op?
Duurzaam bouwen kan, afhankelijk van het type woning en bouwproces, bijdragen aan lagere energiekosten, een beter energielabel en een beter milieu. Ook zijn er voordelen wat betreft wooncomfort en persoonlijke voldoening. In zakelijk opzicht kan duurzaam bouwen bijdragen aan een bepaalde waarde voor marketing en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook aan een lagere CO²-footprint.
EPC-eisen
Nieuwe woningen moeten volgens de Nederlandse wetgeving voldoen aan strenge EPC-eisen. EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt: de maat voor energiezuinigheid van een woning, waarvan de bepaling vast ligt in de NEN 7120 norm. Voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een duurzame woning heb je onder andere een EPC-berekening nodig.
Tips & Tricks
Heb je de droom om duurzaam te bouwen, dan is het van belang om al in de ontwerpfase rekening te houden met de gewenste technische levensduur van het gebouw, zo verminder je al in een vroeg stadium de belasting van het milieu. Daarnaast is het aan te raden om oplossingen toe te passen die tijdens het gebruik van de woning leiden tot energiebesparing. Want hoe minder energieverbruik, hoe lager de maandlasten. Ben je niet van plan om te bouwen maar te verbouwen, kies dan niet te snel voor sloop. Bekijk eerst of een gebouw in aanmerking komt voor renovatie of herbestemming.
Meer informatie over duurzaam bouwen
Wil je meer weten over duurzaam bouwen? Op zaterdag 5 en 12 november kun je diverse duurzame woningen bezoeken tijdens de jaarlijkse Nationale Duurzame Huizen Route. Sommige woningeigenaren stellen hun huis open en nodigen daar deskundigen bij uit, zoals hun installateur of architect. Deze mensen kunnen je voorzien van aanvullende informatie over specifieke onderwerpen. Klik hier om een woning te zoeken naar een deelnemende eigenaar in Amersfoort en omgeving. Voor meer informatie over De Groene Hagen in Vathorst kun je je vraag mailen naar vrijekavels@vathorst.com.