Nieuws

Feestelijk wonen in Vathorst: bewonersinitiatieven kleuren de wijk

Dankzij de toenemende populariteit van culturele evenementen als het Amersfoorts Theaterterras, het succes van Summer Energy en de aankomende lustrumedities van de Vathorstdag en Het Laakse Havenfeest kan eigenlijk niemand er meer omheen: voor een gezellig feest moet je in Vathorst zijn. Wat de evenementen in Vathorst zo bijzonder maakt? Ze zijn ontstaan dankzij de inzet van bewoners. Van kleinschalige buurtbarbeques tot complete festivals: het zijn stuk voor stuk enthousiaste bewonersinitiatieven.
Het Laakse Havenfeest en Botenparade
‘In 2009 werden de huizen rondom de Markenhaven opgeleverd en het leek ons leuk om een borrel te organiseren’, vertelt Henk Adam, aftredend bestuursvoorzitter van Het Laakse Havenfeest in Beleef Vathorst 32. De Botenparade, een initiatief van de bewoners, kwam er een paar jaar later bij. Binnen vijf jaar groeide het evenement uit tot een bruisend feest voor álle Vathorsters. Henk: ‘Het feest heef echt een plek gekregen in de wijk. Naast evenementen als de Vathorstrun, de intocht van Sinterklaas en de Vathorstdag is het een jaarlijks terugkerend festijn met een eigen gezicht.’
Op 6 september, zes dagen voor Het Laakse Havenfeest, staat de vijfde editie van de Vathorstdag op het programma. Ook een feest dat voor een belangrijk deel wordt gedragen bewoners, lokale artiesten en winkeleigenaren die niet alleen met veel plezier werken, maar ook wonen in Vathorst.
Van goed idee naar geslaagd festival
Een goed voorbeeld van iemand die initiatief toont en wonen en werken in Vathorst optimaal combineert, is Jan Kramer. Als organisator van dance-event Summer Energy weet hij precies hoe je een sfeervol en gezellig feest in de wijk moet organiseren. Het succes van de eerste editie in 2014 was zo groot, dat Kramer dit jaar naar een groter terrein -achter het kantoor van Stater- wilde uitwijken. De 2015-editie was dankzij de goede sfeer en de aansprekende line-up wederom een groots succes.
Kleinschalige bewonersinitiatieven als bindende factor
Naast de grote feesten brengen ook  kleinschalige gelegenheden en evenementen de bewoners van Vathorst dichter bij elkaar. Nienke Hendriks-Brandsma, met haar man en twee kinderen woonachting in De Bron, vertelt in Beleef Vathorst 31: ‘We gaan regelmatig gezellig picknicken in het BRONpark of wat drinken bij Daphne in de Kas. Daarnaast organiseren we ’s zomers in onze eigen straat een barbecue en rond de kerst een glühweinparty. Zo leer je elkaar beter kennen en dat vind ik belangrijk.’
Ook aan de kinderen wordt gedacht
Met onder andere het Amersfoorts Theaterterras, dat elk jaar bijzondere voorstellingen op verrassende locaties in de wijk organiseert, de Kidsrun als onderdeel van de populaire Vathorstrun, en de organisatie van Bouwdorp, wordt er in Vathorst altijd aan de kinderen gedacht. Ook de laatste editie van Bouwdorp was goed geslaagd. Op het terrein naast Kinderbelevingscentrum De Vathorst werd in een week tijd een heus dorp uit de grond opgetrokken, door de deelnemende kinderen.
Kom jij wonen in feestelijk Vathorst?
Vathorst is de jongste wijk in Amersfoort. Inmiddels wonen er bijna 20.000 mensen naar tevredenheid en het stadsdeel groeit gestaag. Vathorst is opgebouwd rondom het dorp Hooglanderveen en bestaat uit drie herkenbare deelplannen: De Laak, De Bron en De Velden.
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) ontwikkelt op verschillende locaties in Vathorst vrije kavels om individuele woonwensen te kunnen realiseren. De mogelijkheden en woonwensen zijn ruim; van locaties aan het water, in het groen of meer stedelijk in hart van Vathorst. Maar ook kavels voor een vrijstaande woning of kavels waarop wonen en werken samen kunnen gaan. Ook mensen met een bescheiden budget kunnen een eigen huis laten bouwen. Wonen in Vathorst met je gezin geeft het gevoel van maximale vrijheid en staat voor bouwen naar eigen smaak. Wil jij met je gezin komen wonen in Vathorst? Bekijk hier het aanbod aan vrije kavels in Vathorst.