Nieuws

Hoe komt mijn buurt er uit te zien als ik een vrije kavel koop?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld aan het Kavelteam van OBV. En dat is inderdaad best spannend. Als iedereen zelf mag bouwen, kunnen we dan voldoende rekening houden met elkaars smaak, de omliggende panden en de aangrenzende buitenruimte? Wordt het dan een mooie en gezellige buurt? Om die reden stelt OBV een beeldkwaliteitsplan op per locatie om ervoor te zorgen dat binnen de vrijheid van zelf bouwen toch eenheid ontstaat.
vrije kavel kopen hoe komt mijn buurt eruit te zienOp sommige locaties is het al heel goed voorstelbaar hoe de buurt eruit komt te zien, omdat er wordt gewerkt met van te voren uitgekozen woningtypen. De beeldkwaliteit staat daar dus helemaal vast en voor de kopers zijn alleen binnen de vastgestelde woningtypen nog keuzes te maken. In het plan De Diamant is het bijvoorbeeld mogelijk op sommige kavels te variëren met de positie van de woning op de kavel, met de kleur van het metselwerk en de dakpan. Op de locatie Houteveen en Tussen de Houtwallen is er meer vrijheid, maar geeft de beeldkwaliteit duidelijk de kaders aan: hoe hoog mag de woning maximaal zijn, welke vorm en richting krijgt het dak, hoeveel volume mag de woning hebben, waar op de kavel moet ik bouwen en hoe ziet de afwerking van de erfafscheiding eruit? Daar geeft het beeldkwaliteitsplan antwoord op. Maar dat antwoord biedt nog wel ruimte  voor allerlei creatieve oplossingen in het ontwerp van de woning.  Op de locatie Vrij in een RIJ in De Laak moeten kavelkopers tegen hun buren aan bouwen en dat vergt weer andere voorschriften natuurlijk. Hoe wordt de gevel afgewerkt, kan er een dakterras worden toegepast of een erker?
Wilt u meer weten van de beeldkwaliteit per locatie en over wie er in ‘uw’ project nog meer gaan bouwen of al aan het bouwen zijn? Kom dan naar het KavelCafé op 21 mei. Daar ontmoet u andere kavelkopers en optanten die vaak over dezelfde vragen nadenken, die vast al veel goede tips hebben en die misschien wel in hetzelfde project komen wonen of al naar tevredenheid wonen. Dus wilt u mensen ontmoeten die bezig zijn met zelf bouwen op een vrije kavel in Vathorst, dan ontmoeten wij u graag op 21 mei vanaf 19.30 uur in het I-Centrum Vathorst.