Nieuws

Een kavel kopen: welke stappen moet ik doorlopen?

Een kavel kopen en er een woning op bouwen is fantastisch, maar houd er ook rekening mee dat het tijd kost. Vanaf de koop van uw kavel tot aan de oplevering van uw woning moeten verschillende stappen worden doorlopen. De hele procedure is aan termijnen gebonden en daar moet u als kavelkoper rekening mee houden om met zo min mogelijk stress tot een mooi eindresultaat te komen. In dit artikel vertellen we u meer over deze procedure.

Optie voor de kavel van uw voorkeur

Bouwen op een kavel start met het nemen van een optie voor de kavel van uw voorkeur. De standaardtermijn voor een optie is maximaal zes weken. U zult tijdens deze periode vrijblijvende gesprekken voeren met de verkoopadviseur vrije kavels van OBV. Besluit u de kavel te kopen, dan wordt dit besluit definitief vastgelegd in een koopovereenkomst, waarin altijd een mogelijkheid tot ontbinding wordt opgenomen.

Houd rekening met de beeldkwaliteit

Zodra de notariële levering van de kavel is voltooid, kunt u zich richten op het Voorlopige Ontwerp (VO) van uw nieuwe huis. Daarbij moet  rekening gehouden houden met de randvoorwaarden van het Beeldkwaliteitsplan, zoals beschreven in de verkoopbrochure. De voorwaarden hebben onder andere betrekking op maximale bouwvolume, het bouwen tegen erfgrenzen, kapvormen en toe te passen kleuren en materialen. Tijdens het maken van het VO wordt u bijgestaan door uw architect en een aannemer die u zelf kunt kiezen. De supervisor zal uw VO uiteindelijk toetsen aan de beeldkwaliteitseisen. Hoe kavelkoper Hans van de Ven het maken van een VO destijds heeft ervaren, ziet u in de onderstaande video.

Van Definitief Ontwerp naar omgevingsvergunning

Is uw VO goedgekeurd? Dan werkt u dit verder uit tot een Definitief Ontwerp (DO) dat ook weer door se supervisor wordt getoetst. Maar met een goedgekeurd DO bent u er nog niet. U heeft ook een omgevingsvergunning van de gemeente Amersfoort nodig om te kunnen starten met de bouw van uw nieuwe woning. Houd er rekening mee dat het verkrijgen van een vergunning doorgaans circa twee maanden duurt.

De bouw van uw nieuwe woning

Voor u daadwerkelijk kunt beginnen aan de bouw van uw woning bent u dus zeker een aantal maanden verder. Gelukkig is de grond van uw toekomstige kavel bouwrijp. Dit betekent bijvoorbeeld dat bouwwegen zijn aangelegd en dat de bouwkavel op de juiste hoogte is gebracht. Over het algemeen duurt het bouwen van een nieuwe woning een half jaar tot een jaar. Nadat alle woningen in de straat zijn opgeleverd, start het woonrijp maken. Dit betekent de wegen definitief bestraten, het groen aanplanten en de verlichting plaatsen.

Meer weten?

Het bouwen van een eigen woning is spannend en voor de meeste kavelkopers een eerste ervaring met het bouwproces. Onthoud echter wel dat u er niet alleen voor staat. OBV, uw architect en/of aannemer staan u bij gedurende het hele proces. Wilt u meer weten over de procedure van het kopen van én bouwen op een kavel in Vathorst? Download onze brochure ‘Handleiding en verkoopinformatie vrije kavels Vathorst’ voor meer informatie. Tip: bekijk ook de onderstaande animatievideo met zeven handige tips.