Nieuws

Waterdorp: nieuw hoofdstuk voor Vathorst

Na ruim een jaar van voorbereiding en uitwerking gaat een nieuw deelplan in uitvoering in Vathorst. In workshops met OBV, 033NieuwWonen en stedenbouwkundigen van West8 is gewerkt aan Waterdorp: het karakteristieke zusje van grachtenstad De Laak. Vathorst zet weer een flinke stap vooruit.

Wonen met en aan het water

Wonen in De Laak betekent wonen met en aan het water. Kenmerkend voor Waterdorp is dus de relatie met het aanwezige water in nieuw te graven grachten en singels. De stedenbouwkundigen van West8 deden inspiratie op voor het plan door het bezoeken en bestuderen van authentieke en nieuwe waterdorpen als Broek in Waterland, Loenen aan de Vecht en Croonenburgh in Loenen aan de Vecht.

Authentiek dorpsgevoel

Een ander kenmerk van Waterdorp is het romantische en dorpse straatbeeld, een aspect dat tijdens de ontwikkeling van het deelplan hoog op de agenda stond. Kleine straatjes met hofwoningen worden aangevuld met bijzondere gebouwen als een ‘fabriekje’ waarin gewoond gaat worden en een ‘schoolgebouw’, bestaande uit verschillende appartementen en rijwoningen van een of twee lagen met kap. Andere karakteristieke dorpselementen zijn de groene brink in het centrum en ‘de burgemeesterswoning’: een statig pand met een centrale entree.
Het grote verschil tussen Waterdorp en de woningen in het oostelijk deel van De Laak is dat Waterdorp gekenmerkt wordt door laagbouw, terwijl stedelijke hoogbouw typerend is voor het oosten van De Laak.

Waterdorp: voor elk wat wils

Waterdorp krijgt in totaal 420 woningen in allerlei verschillende typen. Er is ruimte voor 37 vrije kavels. Het gaat om grote en kleinere kavels, en (sociale) koopwoningen. De bouw van Waterdorp zal starten in het zuiden, oplopen naar het noorden van het gebied: van de Boulevard naar de Laak. In het eerste kwartaal van  2017 start de bouw van de eerste projecten. De verkoop van de eerste woningen zal dit jaar starten. Nieuwsgierig naar Waterdorp? Download hier het artikel over Waterdorp in Beleef Vathorst nr. 33.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Wil je direct op de hoogte zijn als er nieuwtjes over Waterdorp worden gepubliceerd? Word lid van de Vathorst-community op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief!