Nieuws

Waterdorp; uniek, karakteristiek en waterrijk

De wijk Vathorst wordt gebouwd op grond met een rijke historie. Uit opgravingen blijkt dat de eerste bewoners al tussen 8.000 tot 4.000 v. Chr. waren neergestreken in het deel dat straks Waterdorp zal zijn. Water heeft in dat gebied altijd een belangrijke rol gespeeld. De naam Waterdorp is dan ook niet voor niets gekozen. Ook het karakteristieke van de Laak, de beken en de Hogesteeg die door het gebied ‘kronkelen’ is meegenomen in de stedenbouwkundige opzet van het nieuwste deel van onze wijk.

Kronkelende grachten in Waterdorp

Dit nieuwe deel krijgt de look en feel van een karakteristiek dorp. De grachten worden doorgetrokken, maar in plaats van in gebruikelijke rechte lijnen, kronkelen deze door de wijk. Daardoor lijkt het alsof het water er eerst was en de huizen er pas later tegenaan zijn gebouwd. Hiermee wordt ook weer uitvoering gegeven aan het motto van Vathorst: ‘Een wereld van verschil’.
Inmiddels is de bouw van een brede mix aan woningen in volle gang. De architectuur wordt heel divers, van de vrijstaande woningen, twee- en drie-onder-een-kapwoningen en van de bijzondere woongebouwen zoals het ‘schooltje’, de ‘directeurswoning’ het fabriekje’, en de ‘boerderij’. Ook de breedte, grootte en kavelafmeting worden enorm gevarieerd, geheel in het thema van Waterdorp. Dat is ook doorgevoerd door de ontwikkelaars die met verschillende architecten aan het ontwerpen zijn gegaan.  Zij geven ieder een eigen stempel en handtekening aan de woningprojecten mee.

Thuis aanmeren

Elk deelgebied in Waterdorp heeft de naam ‘Paal’ gekregen, met een eigen nummer. Het woord komt van meer- of strandpaal, een plek waar je aanmeert en thuiskomt. De straatnamen zijn vernoemd naar Nederlandse kustplaatsen. Het is straks dan ook de bedoeling dat er veel gevaren gaat worden over de Laak en alle aangrenzende grachten.
Kortom: het wordt een bijzondere locatie om te wonen. De dorpse architectuur, de diversiteit in de bouw, de ruimtelijke opzet en de waterrijke setting moeten van Waterdorp een parel van Vathorst en Amersfoort maken.

Meer weten over wonen in Vathorst?

Wilt u informatie over de nog te bouwen projecten? www.woneninwaterdorp.nl. Voor informatie over de woningen www.waterdorp.nl en www.waterdorpvathorst.nl voor algemene informatie over Vathorst en Waterdorp.