Tips

1. Inventariseer uw woonwensen en eisen vooraf

Om precies te weten wat u belangrijk vindt in uw nieuwe huis, is het goed om uw woonwensen helder te krijgen. Bijvoorbeeld: wil ik een woonkeuken, hoeveel kamers heb ik nodig, wil ik een energieneutrale woning, hoeveel ruimte kan ik realiseren, ga ik een beroep aan huis uitoefenen, welke functies moeten de verschillende ruimten hebben (werkkamer, kinderkamer, hal, etc.), maar ook de oriëntatie op de tuin, openslaande deuren en wel of geen open haard kunnen onderwerp van gesprek zijn? Neem de tijd om hierover goed na te denken en te bespreken met uw huisgenoten.

2. Maak een moodboard

Beelden helpen het denken verder op weg. Beelden van woningen die u mooi vindt; foto’s en artikelen uit tijdschriften. Deze zogenaamde referentiebeelden helpen uw eigen denken op weg, maar ook dat van de architect. Hij/zij weet dan beter waaraan u denkt en welke richting het ontwerp van het huis moet opgaan. Dit bevordert ook de snelheid van het koop- en ontwerpproces.

Inspiratie voor interieur of tuin

3. Denk in stappen

Als u begint aan het traject van zelf bouwen is het belangrijk om stap voor stap door het proces te gaan: oriënteren op kavellocaties, kavel kopen, huis ontwerpen met architect aan de hand van de eerder opgestelde wensenlijst, ontwerp laten toetsen, na goedkeuring supervisor en bij de gemeente vergunning aanvragen, na verlening van omgevingsvergunning door gemeente, aannemer selecteren en opdracht geven voor realisatie van uw huis. Elke fase wordt goed doordacht uitgevoerd en maakt het geheel overzichtelijk.
Stappenplan van optie naar bouwvergunning

4. Wat kost een woning?

Veel mensen vragen zich af wat het kost om zelf een woning te bouwen. Op www.watkostbouwen.nl kunt u aangeven wat uw wensen zijn en daar rollen meteen de kosten uit. Ook handig om verschillende woonwensen in te voeren en daar mee te experimenteren.

En wat kost een omgevingsvergunning?

De kosten voor een omgevingsvergunning (bouwvergunning) zijn een percentage van de totale bouwkosten:

2,95% over de bouwkosten tot € 25.000,00, vermeerderd met
2,85% over de bouwkosten van € 25.000 tot € 50.000,00, vermeerderd met
2,75% over de bouwkosten van € 50.000,00 tot € 200.000, vermeerderd met
2,70% over de bouwkosten van € 200.000 tot € 2.500.000, vermeerderd met
2,60% over de bouwkosten van € 2.500.000 tot € 10.000.000, vermeerderd met
2,30% over de bouwsom vanaf € 10.000.000,00
met een minimum van: € 220,00
Bereken uw (ver) bouwkosten

5. Individueel ontwerp of cataloguswoning?

Bepaal of u een cataloguswoning wilt of dat u juist kiest voor maatwerk. Bij een individueel ontwerp bepaalt u helemaal zelf hoe uw woning eruit komt te zien. Cataloguswoningen worden gebouwd volgens een ‘ladenplan’ of zijn afkomstig uit een catalogus. Een tussenvorm is de ‘maatcataloguswoning’. Deze wordt gebouwd volgens een individueel ontwerp, waarin echter veel standaardelementen en -onderdelen zijn verwerkt. In Vathorst is in de meeste gevallen sprake van individueel maatwerk.

6. Wees op tijd met de nutsaansluiting

Vraag op tijd de nutsaansluiting aan en de elektra-aansluiting voor de bouwer. De behandelperiode is ongeveer 16 weken!! De nutsaansluiting kost tussen de € 3.000,- en € 5.000,-
Kavels bekijken