Nieuws

Passen als een handschoen

Wit bruggetje VeldenIn het eerste half jaar van 2014 verkocht Ontwikkelingsbedrijf Vathorst 19 vrije kavels, ten opzichte van vorige jaar in dezelfde periode 10. Bijna een verdubbeling, als deze lijn wordt doorgetrokken! Ook in Vathorst is dus duidelijk te merken dat zelf bouwen op een vrije kavel steeds aantrekkelijker wordt, voor verschillende groepen ‘kavelaars’ en om uiteenlopende redenen.
Zo krijgen we steeds meer jonge starters aan de telefoon, die zich vol energie storten op het traject van een kavel kiezen en een eigen woning bouwen. Ze schrikken niet terug voor de vele vragen waarop een antwoord moet komen, maar hebben er zin in om hun eigen huis neer te zetten binnen hun eigen budget. Zij willen niet in het keurslijf van wat anderen voor ze bedenken, maar een huis dat de identiteit van de bewoners uitstraalt. Een huis dat hen past als een handschoen.

Duurzaamheid

Ook ‘doorstromers’ oriënteren zich meer en meer op een vrije kavel. Onder andere milieubewuste jonge gezinnen die proberen meer zelfvoorzienend te zijn. Zij denken in termen van duurzaamheid bij de volgende stap in hun wooncarrière. Door gebruik te maken van warmte-koude opslag, zonne-energie en duurzame materialen, geven zij uiting aan de behoefte om te willen zorgen voor het milieu. Maar ook door de opvang van regenwater voor hergebruik, het aanleggen van een moestuin en het houden van dieren (zoals kippen en schapen) bijvoorbeeld. Er zijn op dat gebied steeds meer mogelijkheden en daar wordt een kavel bij gezocht. Daarop is het makkelijk een huis te bouwen dat goed op de toekomst is voorbereid.
Ouderen die een volgende levensfase ingaan, vormen ook een bijzondere groep. De kinderen zijn de deur uit. Zij willen vaak dan nog een keer verhuizen en de voorzieningen in hun huis op de toekomst aanleggen. Slapen en douchen op de begane grond, een drempelhuis huis, mogelijkheden voor domotica en een onderhoudsvrije tuin. Op een vrije kavel kan een huis rondom die wensen ontworpen en gerealiseerd worden.
Iedereen heeft zo zijn eigen uiteenlopende redenen om zelf te willen bouwen. Het particulier opdrachtgeverschap wint daardoor gestaag terrein evenals de aandacht voor vrije kavels in onze wijk. Goed voor de kavelaars en goed voor Vathorst. De wijk verwelkomt graag ondernemende mensen. In welke levensfase en met welke woonwens dan ook. In Vathorst kun je jouw huis op de kaart zetten dat past als een handschoen -of een jas- zo je wilt.