Nieuws

Vrije kavels zijn ‘hot’

OBV merkt dat het weer gonst op de woningmarkt! De vraag naar vrije kavels in Vathorst is en blijft onverminderd groot. In de eerste helft van dit jaar zijn er al weer ruim 20 kavels verkocht van uiteenlopende grootte en ligging. De projecten Wonen op een eiland in De Bron, Wonen aan de Laak en Hof Ermerveen zijn inmiddels uitverkocht. De Groene Hagen en De Witte Wilgen, gelegen in het Fonteyn Park in De Bron, zijn pas negen maanden in de verkoop en allebei al voor 50% verkocht. De andere helft is onder optie. Wat zijn de drijfveren van vrije kavel kopers? Want ondanks de romantiek van een eigen huis bouwen, blijft het toch ook een heel avontuur waarvan de uitkomst niet altijd vast staat. De redactie deed navraag en voerde inspirerende gesprekken over hoe kavelkopers graag wonen.
Wat opvalt is dat de meeste vrije kavelkopers al een koophuis hebben, uit Vathorst of de directe omgeving komen en een gezin met kinderen hebben. Als je met deze kavelkopers aan de praat raakt, zijn ze vaak niet te stuiten. Het enthousiasme spat er van af. Hoe zou dat komen vraag je je af?
Ruimte & vrije kavels
Het eerste begrip dat voorbij komt is ruimte; letterlijk ruimte om je heen, ruimte om je kinderen te laten opgroeien maar ook ruimte om je eigen ideeën te verwezenlijken. Veel van de woningen die op een kavel gebouwd worden zijn dan ook vrijstaand of als tweekapper gebouwd. Op de vraag waarom een vrije kavel en geen projectwoning, geven veel kavelkopers aan dat ze zelf de regie willen en echt willen bepalen hoe hun huis eruit komt te zien. Ze hebben woonervaring, weten welke functies ze in huis willen en hebben een duidelijk beeld van hun woonwensen. Uiteraard zit er een prijskaartje aan zelf bouwen, maar daar lijken alle kavelkopers zich goed van bewust. Ze hebben het er voor over om hun woondroom te verwezenlijken.
Vrije kavels: niet standaard
Een ander veel gehoord argument is dat kopers van vrije kavels, iets anders dan anders (of anderen) willen realiseren. Een uniek, onderscheidend huis. Of dat er wordt nagedacht over een levensloopbestendige woning met alle belangrijke functies op één vloer. Ook komt het voor dat kavelkopers graag duurzaam willen bouwen, om zo hun aandeel te leveren aan een betere of schonere wereld. Het mag idealistisch zijn, maar in alle gevallen is het goed gemotiveerd en wordt er vol enthousiasme aangepakt. Het gezegde ‘zoveel mensen, zoveel wensen’ gaat ook hier op. Iedereen heeft een persoonlijke reden om dit avontuur aan te willen gaan.
Soms zit het ontwerpen en of bouwen in het bloed, zijn er experts binnen de familie die willen meedenken of doet zich ineens die unieke plek voor waar mensen spontaan voor vallen. Welke reden je ook hebt; in Vathorst zijn er nu en de komende jaren nog voldoende kavels te koop. Kijk op www.vrijekavelsvathorst.nl of je unieke locatie erbij zit.