Nieuws

Waar ga ik wonen? Hoe wil ik wonen?

Tijdens de beurs ‘Eigen huis (ver)bouwen + inrichten’ werd weer eens bevestigd wat we natuurlijk allemaal wel weten: de locatie van een huis is erg belangrijk en bepaalt vooral de keuze van woningzoekenden.
locatie eigen huis bouwen
Maar locatie is een ruim begrip en wordt door iedereen anders ervaren of vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Iedereen vindt iets anders belangrijk en ook scheelt het enorm of je praat over de woonplaats, de wijk, de buurt of de woning.  En als je al die niveaus en persoonlijke voorkeuren met elkaar bespreekt dan horen we leuke en verrassende motivaties. We spraken een echtpaar dat binnenkort uit Portugal remigreert en dat gaf aan ‘in het midden van het land’ te willen wonen. Afstand is voor deze mensen relatief geworden en het maakt ze niet direct uit of ze in de ene stad of in het andere dorp gaan wonen. Als het maar in het midden van het land is en als de woning maar naar hun zin is.
Anderen kijken naar de uitvalswegen. Zij willen graag dichtbij op- en afritten van snelwegen wonen in verband met woon-werkverkeer. Of ze willen bijvoorbeeld dichtbij Schiphol wonen, maar ook weer niet te dicht! Dan is het de bereikbaarheid die de keuze voor een woonplaats bepaalt en het type woning wordt daar op aangepast.  We spraken ook kavelkopers die vooral aan de rand van stedelijke voorzieningen willen wonen, maar wel met de blik op groen, open ruimte en misschien wel water. Een familie die samen met hun bejaarde ouders op een kavel willen bouwen, zochten vooral naar een plek waar dat kan en dan is de woonwijk weer ondergeschikt.
Kavelkopers die Vathorst al goed kennen, weten vaak precies op welke plek ze graag zelf willen bouwen en op welke plek niet. De keuze voor een woonplaats is door hen allang gemaakt, de vrijheid die ze krijgen in het bouwen van hun eigen woning bepaalt dan de locatie. Ook kregen we een leuke vraag van een vrouw die met haar gezin zo zelfvoorzienend mogelijk wilde wonen. Op een flinke, maar ook betaalbare kavel dus. Zij had leuke plannen voor de verbouw van aardappelen, groenten, fruit en kruiden en het houden van klein vee. Haar ideale locatie moet dus aan weer hele andere voorwaarden voldoen. De nabijheid van scholen, parken, sportclubs en de nabijheid van familieleden wordt ook als reden genoemd om te willen bouwen in Vathorst. Het mooie is dat elk argument een goed argument is om in Vathorst op een vrije kavel te willen bouwen!